pátek 15. listopadu 2013

Dita komentuje: Nominace ČR na WFC 2013

Ve čtvrtek 14.11.2013 během přestávkového programu televizního utkání ženské extraligy mezi Herbadentem a Vítkovicemi byla s velkou pompou zveřejněna nominace na mistrovství světa ve florbale žen. První, které se odehraje v České republice. Deváté celkově.
O té velké pompě jen spekuluji, ve Finsku ČT nechytám a na online stream můžu v zahraničí zapomenout.
Nicméně už se mě pár lidí ptalo, co si o nominaci myslím. Tak si to pojďme shrnout...



Hned ze začátku musím podotknout, že jsem si po přečtení dvacetičlenné nominace otřela své orosené čelo. Úlevou.

Tento reprezentační cyklus (tedy od MS 2011) v nominacích nacházím minimum jmen, které by ve mně vzbuzovaly negativní emoce. Což je poměrně zvláštní, protože jsem se v minulosti se s nominacemi shodla zřídkady. Absolutní vrchol nepochopitelnosti nastal v roce 2009, kdy do Švédska cestovaly hráčky, o jejichž způsobilosti či "nedej bože" formě odpovídající MS bych mohla vést sáhodlouhé diskuze podložené fakty, nikoliv osobními sympatiemi. O tom, že jsme si z onoho MS měli tenkrát (narozdíl od roku 2011) odvézt bronz, netřeba polemizovat...

Letošní mistrovství bude mimořádné. Kromě toho, že se odhraje před domácím publikem, lze očekávát, že se zlomí několik rekordů a v obecném měřítku přinese ten nejlepší světový florbal. Jako člověk momentálně žijící ve Finsku musím říct, že nepochybuji o obrovské vůli finského florbalového národa sesadit Švédky z trůnu. Švýcarky přivezou tým z velké části postavený na zlatém juniorském týmu z roku 2008. A co my? S čím se budeme prát o obhájení světového bronzu my?

Myslím, že opravdu s tím nejlepším, co máme k dispozici.
Začněmě ale hezky popořádku.

  • Christianová - Provázková. Ideální brankářská dvojce. Možná se někomu bude chtít namítnout, že Lenka "LeGo" Kubíčková chytá v impozantní formě. A já budu souhlasit. Ale jsou tu další faktory, jako je nepodepsaná reprezentační smlouva a podle mého názoru zcela nepřípustné chování "Lega" na posledním MS. 
  • Billá, Čapková, Černá, Halfarová, Jílková, Niemcová. U této šestice se zastavím jen krátce. Mám obrovskou radost z nominace Niemcové. Anče znám dlouho, hrála jsem s ní ve dvou klubech. Měla jsem tu čest zažít její důraz v brankovišti a jako brankář bych ji nejradši zarámovala a vystavila jako příklad. Kromě toho, že je to skromná holka z Trzyńca, nebude trpět respektem k nikomu a ničemu. Její nezatíženost se bude hodit ve chvílích, kdy se nám nebude dařit potvrzovat roli favorita v utkáních s lehčími soupeři. Dejte na mě.
  • Vypisovat útočnice považuji za zbytečné. Největší emoce způsobila nenominace Hanky Koníčkové. Pojďme si zaspekulovat co vedlo k tomu, že tahle usměvavá, věčně pozitivně naladěná holka, bude v šatně chybět...
Lidsky, jako dílek 3D puzzle, bude scházet... Ale faktem je, že za poslední dva roky se herně nezlepšila, nikam se neposunula. Naopak si myslím, že jí milované prostředí v Liberci začíná škodit. Je to hráčka s ideálními fyziologickými parametry, hlavou, střelou, přihrávkou. Po všech směrech ideální. Jenže je v Liberci sama a ať chcete nebo ne, jediný možný impuls jak se v kariéře posunout, je přestup, změna prostředí. I kdyby to mělo být jen na půl roku kvůli mistrovství světa. Hanka věděla, že o místo bojuje. Ostatně si myslím, že ona se svou skromnou a veselou povahou nikdy nahlas neřekla, že se cítí jako nedotknutelný stavební kámen reprezentace. Došlo bohužel v jejím případě k nejhoršímu, tedy že na ní nezbylo místo. Zatímco Lucka Paulovičová prostředí změnila (a zjevně jí změna prospěla) a do repre se dostala, Hanka zůstala těsně před branami.

Myslím, že její místo zabrala Tamara Hašová. Právem. Ačkoli po těžkém zranění kolene, dokázala se vrátit včas. Hodně obětovala. Tamča je srdcař. Ale zároveň nesporně inteligentní člověk, který si moc dobře spočítál, že pokud se znovu nechce na MS dívat jako divák, bude muset změnit klub a odejít pod drobnohled reprezentačních trenérek. Asi jí to spousta lidí má za zlé. Já ne. V její pozici bych totiž udělala absolutně to samé. Nezaměňujme, prosím, cílevědomost za vypočítavost. Jsou li podmínky nastaveny tak, že z jednoho klubu je to do repre blíže (spekulace), pak je na samotných hráčkách širšího kádru, jak se k tomu postaví. Někdo se schovává za to, že nechce ztratit tvář tím, že by přistoupil na nepsaný diktát. Jenže nejsme malé děti, takže si nebudeme hrát na svět, kde všichni jednají v dobré vůli, spravedlivě a čestně. Navíc všechny tři jmenované atributy jsou subjetivně formovatelné. Tamča si zvolila cestu, která byla zjevně správná. Není to tak, že by Háni místo "ukradla" neprávem. Ona si ho vybojovala, protože využila všechny dostupné možnosti.


Nicméně bych se ještě ráda pozastavila nad jednou věcí... Šatalíková pro Žensky.florbal.cz uvedla, že se Háňa za poslední dva roky nikam neposunula. V tomhle jsem s ní zajedno. Ale pokud se na to díváme takto, pak absolutně nepochopím, proč je nominována Kristýna Jílková. Ta se za poslední čtyři roky posunula...prakticky řečeno z elitní útočnice do obrany. Fakticky: herně nikam, naopak spíše dolů. Přesto je v nominaci, i když je v České republice dozajista velké množství hráček  s velkým herním potenciálem, dobrým fyzickým kontem, které by místo v obraně mohly zaujmout a do budoucna nasbírat zkušenosti, které český florbal ocení (napadá mě Pastušková, Bachmaierová, Ratajová, Vavrečková).
O Kikině, která se už předloni plácala v sestavě z místa na místo (jenom z prosté naděje trenérek, že se přece někde musí probudit ta zabijácká střelkyně) a její oprávněné nominaci, pochybuji.
Věřím, že spoustě lidem teď skočím do úsměvu a znelíbím se. Avšak objektivně mi musíte dát za pravdu.
Pokud se však mýlím a Kikina bude na MS hrát adekvátně minutám, které na hřišti stráví, pak se s radostí veřejně omluvím. Do té doby si dovolím onen luxus pochyb.

K Denise Billé - bože, dej, ať se to koleno dá dokupy. Denny je přesně ta hráčka, která na hřišti udělá rozdíl. V top formě českou ligu převyšující elitní obránkyně. V nejlepších letech hrající Kaberle v "sukni". Nominace je oprávněná po všech směrech, veškeré pochyby a nebo "je zraněná, nemá tam co dělat" jsou úplně liché. Jestli má mít někdo rezervované místo, je to ona.

Do MS zbývá 21 dní. Těším se, až to vypukne a těším se, že mi zmíněné hráčky dokážou, že mám anebo nemám pravdu!
Hodně štěstí, dobyvatelky!

Žádné komentáře:

Okomentovat