Esej, kterou jsem odevzala do
Středoevropská kavárna - zastavárna času nebo horká postel revoluce?
Mám
životní teorii o cestě. Vše, co se mi kdy přihodilo a kam směřuji, souvisí s tím
chodníkem za mnou. Sedíc v kavárně se rozhlížím kolem sebe a vracím se v myšlenkách
zpátky do dob, kdy jsem položila první cihličku na cestu ke kávě.
Bylo
mi osm let a vedoucí na dětském táboře seděl v rozkládací židli, plechovou
lžičkou míchal ve skleničce, ze které se kouřilo. Přiběhla jsem k němu a
chtěla, ať jde s námi hrát karty. Dostalo se mi rychlé odpovědi: „Nevidíš, že mám kafe? Neotravuj, teď nikam
nejdu!“
Trvalo
mi zhruba dalších osm let, než jsem jeho prudkou a zamítavou odpověď pochopila.
Až zpětně si uvědomuji, že tehdejší zážitek je prvním, kdy káva pro někoho něco
znamenala. Především, že pro onoho vedoucího byla káva (a snad stále je) významný
rituál.
Káva
můj život lemovala, aniž bych si to uvědomovala. A má bezmezná láska k ní měla
postupný vývoj. Od žárlivého nepochopení (odmítnutí vedoucího k trávení společného
času), po abstinenční nervozitu a třas. Ale hezky po pořádku.
Poprvé
jsem si kávu dala asi ve čtrnácti letech, kdy jsem na kávomatu zmáčkla tlačítko
„černá káva“ místo obvyklého „čokoláda“. Dnes se nad tím zážitkem usmívám,
protože má první bezprostřední reakce po polknutí bylo zhnusení - umocněno
faktem, že jsem si spálila jazyk. Dnes jsem v situaci, kdy obarvenou
černou vodou z automatu pohrdám a znovu mačkám „čokoláda“. Ne že bych na
základě první zkušenosti, kdy jsem chtěla horkou černou vodu vyplivnout, ale
zkrátka proto, že s kávou to nemá zhola nic společného. Avšak před lety to
byla jediná „káva“, kterou jsem pila. I to byl jakýsi rituál během mých studií
na gymnáziu. Zmáčknout moccacino, koupit si k tomu Milu a povídat si se
spolužačkami.
V období,
kdy jsem dostala svou první občanku, jsem z kávového automatu přešla
postupně na instantní kávu. Vyčítala jsem mámě, že doma schází dóza s instantní
kávou a já si musím kupovat 3v1. Její argument, že je zbytečné kupovat další
kafe, když máme doma profesionální kávovar, jsem nebrala v potaz.
O
necelé dva roky mé ráno vypadalo následovně: Vstala jsem, slezla v polospánku
11 mlýnských schodů do kuchyně, se zalepenýma očima zmáčkla nahřívání, jako
slepec se přidržovala kuchyňské linky při cestě k hrníčkům, po paměti jsem
sáhla po tom největším a absolvovala podobnou cestu zpět ke kávovaru. S jedním
okem otevřeným zmáčkla obrázek se střední kávou a spokojeně poslouchala, jak si
Séčko (tak familiérně našemu kávovaru říkám) odebírá potřebný počet kávových
zrn Goriziana a mele si je. S prvním douškem se mi otevřely oči a já
začala fungovat a žít.
Káva
se pro mě stala rituálem a životabudičem zároveň. Bylo otázkou času, než svou
lásku ke kávě prohloubím a přenesu na vyšší stupeň. Ostatně stalo se tomu tak v době,
kdy jsem přešla na vysokou školu do Brna. Tehdy jsem pochopila, že na světě
neexistuje pouze Goriziana, ale přehršel dalších druhů kávy, které se mezi sebou
výrazně liší. Chutí, způsobem pražení, zpracováním, podáváním, aroma.
Odtud
už pak byl jen krůček k tomu, abych začala hledat svou nejoblíbenější
kavárnu, ve které budou umět kávu vybrat, udělat a nechají vás užít si každičký
doušek. Ta fáze bezděčného hledání trvala dva a půl roku. V té době se pro
mě stal studijním rituálem pít kávu z pojizdného stánku na České, kde se
skloubí chuť s výborným servisem. Ale zásadní nedostatek jsem viděla a
vidím v tom, že káva od Kofi-Kofi je ta, kterou piju z kelímku a ač
mi chutná a mám ji ráda, schází mi možnost sednout si, číst knihu a vychutnat
si ji v klidném prostředí.
Navštívila spoustu kaváren, ale žádná z nich
mě neuchvátila tolik, jako pražský „Můj šálek kávy“. Skutečně je to můj šálek
kávy. A soudě podle návštěvnosti, nejenom můj. Sedíc v Šálku s otevřeným
notebookem, knihou po straně a shotem espressa v ruce, člověk musí
konstatovat, že právě narazil na vrchol kávového blaha.
Mám
životní teorii o cestě. A má cesta ke kávě, ve chvíli, kdy jsem usedla v Šálku,
dospěla ke konci. Našla jsem svou kávovou normu, metr, kterým od té chvíle
poměřuji všechny kavárny, které navštívím. Základním kritériem dobré kavárny je
pro mě láska ke kávě a rituálu, kterým je její požívání. A tu v Šálku mají.
Lidé si mohou říkat, co chtějí, ale pro mě ze zdejší atmosféry dýchá radost a
chuť sdílet něco mimořádného s neznámými lidmi, kteří se třeba stanou vašimi
přáteli. A i o tom by káva respekvite kavárny měly být.
Žádné komentáře:
Okomentovat